Ribiška družina Sotla

Podust Chondrostoma nasus (Linnaeus 1758)

Tuje ime: nase (ang.), Nase (nem.), naso comune (ital.)

Razširjenost: srednja in vzhodna Evropa, v Sloveniji splošno razširjena v donavskem porečju. V soškem porečju je naseljena približno od leta 1960 in je izpodrinila morsko podust ( Ta je v Sloveniji že izumrla). Življenjski prostor: živi v jatah ob dnu v pasu lipana in mrene. Značilnosti: dolžina 20-40cm. Rahlo bočno sploščeno telo, usta podstojna. Vse plavuti razen hrbtne so rdečkaste. V predrepni plavuti je 13-14 plavutnic. Prsne plavuti so zelo oddaljene od trebušnih. V času drsti ima po telesu številne drstne bradavice. Hrana: z močnimi hrustančastimi ustnicami strga alge s podlage. Razmnoževanje: drsti se od marca do maja na prodnatih plitvinah. V času drsti se seli po toku navzgor.