Ribiška družina Sotla

Linj Tinca tinca (Linnaeus 1758)

Tuje ime: tench (ang.), Schleine (nem.), tance (ital.)

Razširjenost: razširjen je po celi severni Evropi, tudi v Veliki Britaniji. V Sloveniji splošno razširjen. Življenjski prostor: nižinska jezera, ribniki ribogojnice, v rekah pa pas mrene, ploščiča in brakični pas. Zadržuje se v zarastlinjenih vodah z blatnim dnom. Značilnosti: dolžina 20-40cm. Telo je olivno zeleno, trebuh rumenkast. Očesna šarenica je rdeča. Plavuti imajo zaokrožene robove in so temne. Trebušna plavut sega pri samcu do predrepne. Ima par kratkih brkov. Zelo sluzasto telo pokrivajo drobne luske. Hrana: talne živali, občasno rastline. Razmnoževanje: med majem in junijem se drsti v obrežnih plitvinah.